1. We have a QA initiative where we work with the community more closely than ever to get your bug reports into the hands of the developers. Please use this forum for LIVE Server bug reporting. Do follow the format below, because it will help us out greatly in responding. If you do not, it's possible your bug report will be misinterpreted, or worse, lost!

    Read BEFORE submitting your first bug: Reporting Bugs… QA 101 Document
    • Search for your bug before posting in order to avoid duplicate reports.
    • Only reply to an existing thread if you have additional information for the reported bug. ALL extraneous commentary will be deleted to avoid cluttering the reports.
    • Keep your bug report short and factual.
    • There is no need to submit crash logs. Crash data we require is automatically logged.
    Bug Report Template
    1. Title:
    2. Reproduction Rate:
    3. Blocker?
    4. Details:
    5. Steps to Reproduce:
    6. User Specs:
    To get started, use /bug in-game (/devbug if on QA) to auto-create this template. It will even auto-fill some of the required information and open the browser for you. Then take the information that was just saved to your system's clipboard and paste it into a new QA forum post. Thank you bug hunters!
Dismiss Notice
This Section is READ ONLY - All Posts Are Archived

Game crash on loading after login

Discussion in 'Critical Issues (Blockers, Performance, Crashes)' started by Lord Melvek, Aug 6, 2018.

Tags:
  1. Lord Melvek

    Lord Melvek Avatar

    Messages:
    86
    Likes Received:
    86
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    Not sure if it's related to the last release since I didn't play for months but my game crash without warning or error after login on map or location. I can access login and option but when I want to get in game I crash around 50%, I'm using steam.

    I'm wondering if this could be related to minimum spec of computer or video card. I did a test with Underworld Ascendant on Steam and it works fine.
     
  2. Feeyo

    Feeyo Avatar

    Messages:
    1,506
    Likes Received:
    2,199
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Aelasar’s Forest
    Try posting your hardware specs first. But if you have always played, then I guess maybe its a corrupted file. Try fully reinstalling the game.
     
    wizardsmoke likes this.
  3. Mischievous Dragon

    Mischievous Dragon Riparian Reaper

    Messages:
    556
    Likes Received:
    760
    Trophy Points:
    75
    Location:
    Finland
    wizardsmoke likes this.
  4. Lord Melvek

    Lord Melvek Avatar

    Messages:
    86
    Likes Received:
    86
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    OK I uninstalled and reinstalled the game on steam and I still have the same problem.
    This is my specs:
    OS: Windows 10 Home
    CPU: Intel(R) Core(TM) i7-3770 CPU @ 3.40 GHz
    RAM: 8GB
    System type: 64 bit
    GPU: AMD Radeon HD 6900 Series GPU RAM: 1280
     
  5. Mischievous Dragon

    Mischievous Dragon Riparian Reaper

    Messages:
    556
    Likes Received:
    760
    Trophy Points:
    75
    Location:
    Finland
    Your video card is under the minimum specs.

    @Lord Melvek
     
    wizardsmoke likes this.
  6. Lord Melvek

    Lord Melvek Avatar

    Messages:
    86
    Likes Received:
    86
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    Thank you for the reply I will buy new video card this week and test it out. Will give feedback in this thread very soon.
     
    Jaesun likes this.
  7. Jaesun

    Jaesun Avatar

    Messages:
    2,672
    Likes Received:
    2,866
    Trophy Points:
    153
    wizardsmoke likes this.
  8. Mischievous Dragon

    Mischievous Dragon Riparian Reaper

    Messages:
    556
    Likes Received:
    760
    Trophy Points:
    75
    Location:
    Finland
    Any update on this? I, me and myself are here to help you.
     
    Lord Melvek likes this.
  9. Lord Melvek

    Lord Melvek Avatar

    Messages:
    86
    Likes Received:
    86
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    OK I did change my video card for a GTX 1060 so very close to the recommended card and I believe a lot better than minimum requirement.
    I still have the same problem, the game crash between 50-65% and fast, I don't have time to take a screenshot of the error if any, not clear.
    I'm now testing the options in the login screen on video card and I am also open to other suggestions for debugging. Thank you!
     
  10. Mischievous Dragon

    Mischievous Dragon Riparian Reaper

    Messages:
    556
    Likes Received:
    760
    Trophy Points:
    75
    Location:
    Finland
    After reinstalling the game, did you verify the game files on Steam? There is the option in Steam for verifying your game files.
    There is a possibility of game files becoming corrupted during/after reinstalls.

    @Lord Melvek
     
  11. Lord Melvek

    Lord Melvek Avatar

    Messages:
    86
    Likes Received:
    86
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    I don't know all the options in Steam so thank you for the advice with reinstalls. Now I did reinstall and verify the game files on Steam but it didn't change anything. This morning, the game crash at 0%.
    Now I'm trying to download the game from SOTA and bypass Steam. It looks like a long process to download/patch from SOTA so I may be able to give an update only in 12 hours ...
     
    Jaesun likes this.
  12. Mischievous Dragon

    Mischievous Dragon Riparian Reaper

    Messages:
    556
    Likes Received:
    760
    Trophy Points:
    75
    Location:
    Finland
    Corrupted files is unlikely the issue here as your game files passed the Verification Check of Steam.

    Do other games work without crashing with your GTX 1060 system?
    Can you give examples of games that work flawlessly with your GTX 1060 system?

    It would be helpful if you could paste your latest output_log.txt here.
    Check for 'output_log.txt' in your %AppData%\..\LocalLow\Portalarium\Shroud of the Avatar folder.

    Things to check:
    -Does your computer have enough free disk space for temporary files/swap files?
    -Does your system drive have enough free disk space?

    Things to try:
    -Open the Windows Task Manager before launching the game and kill processes that are eating a lot of memory (for example: Chrome.exe, Firefox.exe)
    -Close down other applications before launching the game
    -Set the video settings to the following ones: Fastest, 1368x768
     
  13. Lord Melvek

    Lord Melvek Avatar

    Messages:
    86
    Likes Received:
    86
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    I installed a fresh copy of SOTA on my PC by bypassing Steam and I have the same problem.

    @Mischievous Dragon Thank you for the post, I will get back with the info as soon as I can.
     
  14. Lady Morgana

    Lady Morgana Avatar

    Messages:
    171
    Likes Received:
    77
    Trophy Points:
    30
    Gender:
    Female
    Location:
    Caracas, Venezuela
    Also check your Virtual Memory Settings of Windows 10. Too small size of the paging file (aka the pagefile) or having it disabled :eek: would lead to issues quickly on a 8 GB system. (But just with SotA and not with other games). I recommend setting the size of the paging file to Custom size and changing it to 8192 MB (both the Minimum size and the Maximum size of the paging file). Instructions of how you can do it can be found from here: http://www.tomshardware.co.uk/faq/id-2864547/manage-virtual-memory-pagefile-windows.html

    @Lord Melvek
     
    Last edited: Aug 18, 2018
  15. Lord Melvek

    Lord Melvek Avatar

    Messages:
    86
    Likes Received:
    86
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    @Lady Morgana This is it!

    I changed the paging file from 2000 to 8096MB (both min and max) and I can log in game. I did it 2 times in a row so it looks like I'm all set now! Thanks to you and everybody else who helped on this thread. Salute!