1. We have a QA initiative where we work with the community more closely than ever to get your bug reports into the hands of the developers. Please use this forum for LIVE Server bug reporting. Do follow the format below, because it will help us out greatly in responding. If you do not, it's possible your bug report will be misinterpreted, or worse, lost!

    Read BEFORE submitting your first bug: Reporting Bugs… QA 101 Document
    • Search for your bug before posting in order to avoid duplicate reports.
    • Only reply to an existing thread if you have additional information for the reported bug. ALL extraneous commentary will be deleted to avoid cluttering the reports.
    • Keep your bug report short and factual.
    • There is no need to submit crash logs. Crash data we require is automatically logged.
    Bug Report Template
    1. Title:
    2. Reproduction Rate:
    3. Blocker?
    4. Details:
    5. Steps to Reproduce:
    6. User Specs:
    To get started, use /bug in-game (/devbug if on QA) to auto-create this template. It will even auto-fill some of the required information and open the browser for you. Then take the information that was just saved to your system's clipboard and paste it into a new QA forum post. Thank you bug hunters!
Dismiss Notice
This Section is READ ONLY - All Posts Are Archived

[Resolved] Trippy texture flicker

Discussion in 'Critical Issues (Blockers, Performance, Crashes)' started by that_shawn_guy, Oct 25, 2018.

  1. that_shawn_guy

    that_shawn_guy Avatar

    Messages:
    825
    Likes Received:
    2,135
    Trophy Points:
    105
    Location:
    earth... mostly
    see my previous report.
    https://www.shroudoftheavatar.com/forum/index.php?threads/trippy-texture-changes.145409/

    this is happening on the release version as well.

    10/25/2018 11:57
    Title:
    Reproduction Rate:
    Blocker?
    Details:
    Steps to Reproduce:
    User Specs:
    OS: Mac OS X 10.13.6
    CPU: Intel(R) Core(TM) i7-6920HQ CPU @ 2.90GHz (8) System RAM: 16384
    GPU: AMD Radeon Pro 460 GPU RAM: 4096
    SotA.OSX.64.851.Date.10.25.18
    Area: BasementSceneMedievalVillage_5Floor
    Area Display Name: Village Stone & Timber 5-Story Basement
    Loc: (39.1, 3.3, 108.7)
    Debug: QmFzZW1lbnRTY2VuZU1lZGlldmFsVmlsbGFnZV81Rmxvb3J8fCgzOS4xMjQsIDMuMywgMTA4LjY5Mil8KDAsIDAuNjgyLCAwLCAwLjczMSl8ODYuMDI3Nzl8MTB8OS4xNw==
     
    mmikelas and Graemalkyn like this.
  2. BurningToad

    BurningToad SotA Dev Moderator SOTA Developer

    Messages:
    1,279
    Likes Received:
    3,797
    Trophy Points:
    125
    Gender:
    Male
    Location:
    Austin, TX
    We haven't been able to reproduce this, is anyone else seeing it?
     
  3. that_shawn_guy

    that_shawn_guy Avatar

    Messages:
    825
    Likes Received:
    2,135
    Trophy Points:
    105
    Location:
    earth... mostly
    if it helps, here are my video settings.
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  4. Mactavish

    Mactavish Avatar

    Messages:
    49
    Likes Received:
    20
    Trophy Points:
    8
    Gender:
    Male
    On the MAC Client, I have massive flickering around anything that looks like stone, with in town and on the overworld. Trying to get a screen shot \ capture for you

    UCdXUkw - here is a capture, it flickers really badly.

    UPDATE - CAMERA BLOOM is Causing the white blob. Turning off CAMERA BLOOM, no white, just flickering textures.
     
    Last edited: Oct 25, 2018
    Dirk Hammerstrike likes this.
  5. Widsith [MGT]

    Widsith [MGT] Avatar

    Messages:
    642
    Likes Received:
    579
    Trophy Points:
    93
    @BurningToad Yes, the OS X client is giving a real epilepsy light show. It is not limited to stone objects, basically any (planar?) deco object is flashing black. Looking closely at stone texture it has a sort of 'crawling effect' going on. Whole game is painful to look at right now, but will try a few other scenes.

    ETA: Decreasing resolution has no effect.

    ETA2: Not just user objects, and not just planar. I'm now on overworld and even the mountains are flashing black occasionally.

    ETA3: Jumped into Serpent's Spine Foothills at default entrance. Rocks are flashing black and the surface texture looks like it's crawling.
     
    Last edited: Oct 25, 2018
    Graemalkyn and Mactavish like this.
  6. mfroman

    mfroman Avatar

    Messages:
    4
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    I can also confim. I have a 2015 MacBookPro (w/ discrete GPU) running 10.12.6. Makes the game mostly unplayable. I tried turning down to "Simple" and it didn't change anything.
     
    Last edited: Oct 25, 2018
  7. BurningToad

    BurningToad SotA Dev Moderator SOTA Developer

    Messages:
    1,279
    Likes Received:
    3,797
    Trophy Points:
    125
    Gender:
    Male
    Location:
    Austin, TX
    Thanks for the reports we are able to repro internally now, sorry about the issues. A temporary workaround for now would be to run the game with the -force-glcore command line parameter
     
    margaritte likes this.
  8. that_shawn_guy

    that_shawn_guy Avatar

    Messages:
    825
    Likes Received:
    2,135
    Trophy Points:
    105
    Location:
    earth... mostly
    I can confirm that the "-force-glcore" option does address the issue.

    I'm seeing more graphical lag spikes. But, at least it's playable again and my eye don't want to leap out of my head anymore. :)

    @BurningToad can you please update this post when that work around is no longer needed?

    Thanks
     
    Lord Trady of Blix likes this.
  9. Floors

    Floors Avatar

    Messages:
    4,268
    Likes Received:
    6,620
    Trophy Points:
    165
    Metal starting having issues for me in R58 and has continued into this release, FWIW. Everything was fine up until that release.

    However since I updated to Mojave around the same time I don't know if its related to changes in Mojave or is just a SotA issue. Seems like it's probably the latter based on this thread.
     
    Last edited: Oct 25, 2018
  10. Floors

    Floors Avatar

    Messages:
    4,268
    Likes Received:
    6,620
    Trophy Points:
    165
    At least we can play now
     
  11. mfroman

    mfroman Avatar

    Messages:
    4
    Likes Received:
    2
    Trophy Points:
    3
    At least for me, while that does stop the flashing elements on screen, it also slows the rendering to a crawl on my laptop. Lot of hitching/jank. Looking forward to the official fix.
     
    Lord Trady of Blix likes this.
  12. Widsith [MGT]

    Widsith [MGT] Avatar

    Messages:
    642
    Likes Received:
    579
    Trophy Points:
    93
    @LordTradyofBlix I'm not on Mojave, and I am having the issue. It's SotA and/or Unity.
     
    Lord Trady of Blix likes this.
  13. Baene Thorrstad

    Baene Thorrstad Avatar

    Messages:
    308
    Likes Received:
    497
    Trophy Points:
    55
    Gender:
    Male
    Location:
    Providence, RI
    Having the same issue as well on my MacBook Pro. Using -force-glcore gets around the issue, but performance crawls in comparison. Been on Mojave since it came out, and release 58 was fine. This issue is new for release 59 for me.
     
  14. Widsith [MGT]

    Widsith [MGT] Avatar

    Messages:
    642
    Likes Received:
    579
    Trophy Points:
    93
    For the record, bug still present in build 852.
    ETA: Just in case it helps in diagnosis, other than the crawling stone textures, the problem I see is rendered objects / areas flashing black. However, the red stall awning at:

    Area: Rift's End (POT_island_metropolis_01_template/Rift's End) Loc: (24.7, 89.0, 7.2) DBG: UE9UX2lzbGFuZF9tZXRyb3BvbGlzXzAxX3RlbXBsYXRlfFJpZnQncyBFbmR8KDI0LjY1NSwgODkuMDAyLCA3LjIzMil8KDAsIDAuNTQ1LCAwLCAwLjgzOCl8NDEwLjc1N3wyMC43NTUwNHwzLjk5MDMxMw==

    instead flashes a number of strange colors, as does the one at the lot next door. Just in case there is something unique about that render that will help diagnosis...
     
    Last edited: Oct 25, 2018
    margaritte likes this.
  15. gabiosz

    gabiosz Avatar

    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Yes, same issue here on 27" 5K Display iMac, OS X 10.14
     
  16. Feeyo

    Feeyo Avatar

    Messages:
    1,624
    Likes Received:
    2,399
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Aelasar’s Forest
    https://appleinsider.com/articles/18/06/28/why-macos-mojave-requires-metal----and-deprecates-opengl
    Maybe that has to do something with it?
     
  17. Floors

    Floors Avatar

    Messages:
    4,268
    Likes Received:
    6,620
    Trophy Points:
    165
    Apple eventually wont support opengl, but that time is not now.

    They do have some restrictions on it.

    But fundamentally this is a Sota / Unity problem, not an Apple one.
     
  18. Lord Subtleton

    Lord Subtleton SotA Dev Moderator SOTA Developer

    Messages:
    993
    Likes Received:
    1,309
    Trophy Points:
    93
    This is issue #62616. TopMen are working on a fix.
     
  19. lanica

    lanica Avatar

    Messages:
    156
    Likes Received:
    87
    Trophy Points:
    18
    Me too on this issue. Glad it’s being worked on! Just started on this release for me.
     
  20. br0r

    br0r Avatar

    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    1
    Since 852 my video is spazzing. Im getting bad flicker. Turned off camera bloom and the white flicker turns to black flicker but still FLICKERS!!! Plus graphics are ripped and torn and stretched in places.

    10/26/2018 19:26
    Title:
    Reproduction Rate:
    Blocker?
    Details:
    Steps to Reproduce:
    User Specs:
    OS: Mac OS X 10.13.6
    CPU: Intel(R) Core(TM) i7-4771 CPU @ 3.50GHz (8) System RAM: 32768
    GPU: NVIDIA GeForce GTX 780M GPU RAM: 4096
    SotA.OSX.64.853.Date.10.25.18
    Area: POT_forest_metropolis_01b_template/Knight's Watch
    Area Display Name: Knight's Watch
    Loc: (68.7, 38.0, 7.0)
    Debug: UE9UX2ZvcmVzdF9tZXRyb3BvbGlzXzAxYl90ZW1wbGF0ZXxLbmlnaHQncyBXYXRjaHwoNjguNzQ1LCAzNy45OTcsIDcuMDA1KXwoMCwgLTAuODMxLCAwLCAtMC41NTYpfDExMi40MjkxfDEwfDE3Ljk5MDgx