1. We have a QA initiative where we work with the community more closely than ever to get your bug reports into the hands of the developers. Please use this forum for LIVE Server bug reporting. Do follow the format below, because it will help us out greatly in responding. If you do not, it's possible your bug report will be misinterpreted, or worse, lost!

    Read BEFORE submitting your first bug: Reporting Bugs… QA 101 Document
    • Search for your bug before posting in order to avoid duplicate reports.
    • Only reply to an existing thread if you have additional information for the reported bug. ALL extraneous commentary will be deleted to avoid cluttering the reports.
    • Keep your bug report short and factual.
    • There is no need to submit crash logs. Crash data we require is automatically logged.
    Bug Report Template
    1. Title:
    2. Reproduction Rate:
    3. Blocker?
    4. Details:
    5. Steps to Reproduce:
    6. User Specs:
    To get started, use /bug in-game (/devbug if on QA) to auto-create this template. It will even auto-fill some of the required information and open the browser for you. Then take the information that was just saved to your system's clipboard and paste it into a new QA forum post. Thank you bug hunters!
Dismiss Notice
This Section is READ ONLY - All Posts Are Archived

[Responded] Cannot launch game...A game instance is currently running

Discussion in 'Critical Issues (Blockers, Performance, Crashes)' started by Fleshcarver, Apr 15, 2018.

  1. Fleshcarver

    Fleshcarver Avatar

    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    I was playing the game earlier today, then closed it down. When I came back to play again, I was unable to launch the game. When the launcher opens, then checks for updates and finds everything up to date, I click on the "PLAY" button, I get the following:

    A game instance is currently running. Please close it and try again.

    [​IMG]

    I have gotten this message in the past when I had the game playing in a window, and then clicked the launcher by accident. Now, I get it without the game playing at all. I have restarted the computer several times. The game is not listed in the Task Manager process list, and I have no idea what to do now.

    I am using Windows 10 on an ASUS ROG G72 with 24 Gigs of RAM, NVIDEA GTX 980 with 4GB RAM. CPU is Intel i7-4720HQ @ 2.60 GHz
     
  2. Fleshcarver

    Fleshcarver Avatar

    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Additionally, I do not play through Steam.
     
  3. liz_the_wiz

    liz_the_wiz Bug Brigade - Bug Hunter

    Messages:
    1,143
    Likes Received:
    1,840
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Female
    Check your antivirus is not blocking or erroring the app.
     
  4. Fleshcarver

    Fleshcarver Avatar

    Messages:
    2
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    3
    Thank you for the reply. I had already tried that. AV is disabled.
     
  5. liz_the_wiz

    liz_the_wiz Bug Brigade - Bug Hunter

    Messages:
    1,143
    Likes Received:
    1,840
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Female
    You said though its not in task manager? Hmm that does seem odd. What exes do you have in the sota folder?
     
  6. Lexie

    Lexie Bear Queen

    Messages:
    839
    Likes Received:
    2,899
    Trophy Points:
    93
    If NO sota processes are running (including the launcher) this is a first for me.
    The first thing I would try is a clean install.

    @Fleshcarver
     
  7. Echondas

    Echondas Bug Brigade – Bug Hunter

    Messages:
    1,454
    Likes Received:
    1,976
    Trophy Points:
    125
    Gender:
    Male
    Location:
    NY
    Have you tried turning it off and on again?
     
    liz_the_wiz likes this.
  8. liz_the_wiz

    liz_the_wiz Bug Brigade - Bug Hunter

    Messages:
    1,143
    Likes Received:
    1,840
    Trophy Points:
    113
    Gender:
    Female
    he did say he had restarted a few times

    I was wondering if his av had maybe eaten the games exe or its corrupt and so it cant launch it and the launcher is lying then about the issue.. hence I asked about how many exes