1. We have a QA initiative where we work with the community more closely than ever to get your bug reports into the hands of the developers. Please use this forum for LIVE Server bug reporting. Do follow the format below, because it will help us out greatly in responding. If you do not, it's possible your bug report will be misinterpreted, or worse, lost!

    Read BEFORE submitting your first bug: Reporting Bugs… QA 101 Document
    • Disable all Lua Add-Ons by using '/lua unload' in local chat or temporarily move all files/folders out of the SotA Lua folder then restart the game.
      Ensure the issue still occurs before submitting a bug; Support staff will not debug Add-On issues
    • Search for your bug before posting in order to avoid duplicate reports.
    • Only reply to an existing thread if you have additional information for the reported bug. ALL extraneous commentary will be deleted to avoid cluttering the reports.
    • Keep your bug report short and factual.
    • There is no need to submit crash logs. Crash data we require is automatically logged.
    Bug Report Template
    1. Title:
    2. Reproduction Rate:
    3. Blocker?
    4. Details:
    5. Steps to Reproduce:
    6. User Specs:
    To get started, use /bug in-game (/devbug if on QA) to auto-create this template. It will even auto-fill some of the required information and open the browser for you. Then take the information that was just saved to your system's clipboard and paste it into a new QA forum post. Thank you bug hunters!
Dismiss Notice
This Section is READ ONLY - All Posts Are Archived

[Responded] Severe lag due to AOE animations

Discussion in 'Critical Issues (Blockers, Performance, Crashes)' started by StarLord, Sep 6, 2019.

  1. StarLord

    StarLord Avatar

    Messages:
    459
    Likes Received:
    796
    Trophy Points:
    55
    Gender:
    Male
    09/06/2019 15:25
    Title: Severe lag due to AOE animations
    Reproduction Rate: once or twice a day
    Blocker? no, but requires relog
    Details: Once in a while some AOE animations create an incredible lag (only 1 FPS or so), when looking away from the AOE the FPS goes back to 40 FPS. Turning back to the AOE lowers the FPS again to 1 FPS (so the lag persists for that session)
    Did happen several times in UT. Log off + relog does fix the issue (even with same AOE animations in place)
    Seems to be independent of graphic settings (currently only good, despite a high end computer)
    Steps to Reproduce: it needs several waves in UT, so I assume some kind of memory leak (but I have always plenty of free memory)

    Note: since a few weeks SotA uses a lot of GPU. Its the only game using > 50% of my high end GPU even with medium settings (usually 60 FPS). The fan noise is very annoying - and I have not been able to reduce the load, lower graphic settings do not help. Would like to cap FPS at 40.

    User Specs:
    OS: Windows 10 (10.0.0) 64bit
    CPU: Intel(R) Core(TM) i9-9960X CPU @ 3.10GHz (32) System RAM: 65227
    GPU: NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti GPU RAM: 11048
    SotA.Win.64.1035.Date.09.04.19
    Area: Novia_R8_Hills02_01
    Area Display Name: Upper Tears
    Loc: (455.0, -67.9, -168.9)
    Debug: Tm92aWFfUjhfSGlsbHMwMl8wMXx8KDQ1NS4wMzEsIC02Ny44NzUsIC0xNjguODUzKXwoMCwgMC45MDMsIDAsIC0wLjQzKXwxOTEuMzI0OHwxNC4zNDkwOXw0LjM3NzI1Mw==
     
  2. Feeyo

    Feeyo Avatar

    Messages:
    1,632
    Likes Received:
    2,408
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Aelasar’s Forest
    Could you spawn up the debug bar in your client and see if you notice any spamming warnings/errors?
    Cast the bar with /debug
     
    Jaesun likes this.
  3. Lord Subtleton

    Lord Subtleton SotA Dev

    Messages:
    993
    Likes Received:
    1,310
    Trophy Points:
    93
    Issue #65642
     
  4. StarLord

    StarLord Avatar

    Messages:
    459
    Likes Received:
    796
    Trophy Points:
    55
    Gender:
    Male
    I did not notice anything special from the debug bar. Only interesting part for me had been the FPS number (seems to be incorrect if < 10 though).
    I also think it is not related to any network activities, network had been fine.