1. We have a QA initiative where we work with the community more closely than ever to get your bug reports into the hands of the developers. Please use this forum for LIVE Server bug reporting. Do follow the format below, because it will help us out greatly in responding. If you do not, it's possible your bug report will be misinterpreted, or worse, lost!

    Read BEFORE submitting your first bug: Reporting Bugs… QA 101 Document
    • Search for your bug before posting in order to avoid duplicate reports.
    • Only reply to an existing thread if you have additional information for the reported bug. ALL extraneous commentary will be deleted to avoid cluttering the reports.
    • Keep your bug report short and factual.
    • There is no need to submit crash logs. Crash data we require is automatically logged.
    Bug Report Template
    1. Title:
    2. Reproduction Rate:
    3. Blocker?
    4. Details:
    5. Steps to Reproduce:
    6. User Specs:
    To get started, use /bug in-game (/devbug if on QA) to auto-create this template. It will even auto-fill some of the required information and open the browser for you. Then take the information that was just saved to your system's clipboard and paste it into a new QA forum post. Thank you bug hunters!
Dismiss Notice
This Section is READ ONLY - All Posts Are Archived

[Responded] Stuck at 98%

Discussion in 'Critical Issues (Blockers, Performance, Crashes)' started by FXguy, Mar 29, 2018.

  1. FXguy

    FXguy Avatar

    Messages:
    18
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    3
    Gender:
    Male
    Location:
    Bangor, Maine
    1. Title: Unable to enter Owl's Head
    2. Reproduction Rate: 100%
    3. Blocker?
    4. Details: When trying to enter Owl's Head, the loading gets to 98% and then freezes. Task Manager has to be used to quit the game.
    5. Steps to Reproduce: Enter Owl's Head
    6. User Specs: Intel i7-4771 3.5 GHz, 16 GB RAM, Windows 10 64 bit, Nvidia GeForce GTX 1070
     
    Spryone, Rada Torment and zyxe like this.
  2. zyxe

    zyxe Avatar

    Messages:
    161
    Likes Received:
    540
    Trophy Points:
    30
    Location:
    Point West & Westhollow
    That happened to me all evening yesterday, but I just got in now without too much of a hangup on 98%.
     
    Rada Torment and FXguy like this.
  3. Gregg247

    Gregg247 Avatar

    Messages:
    204
    Likes Received:
    493
    Trophy Points:
    30
    Gender:
    Male
    Location:
    Lake Cusabo and Fallin' Green
    Same thing is happening to me (again). This was a problem for me several months ago, was fixed, and now is happening again. :(
     
    Rada Torment and FXguy like this.
  4. FXguy

    FXguy Avatar

    Messages:
    18
    Likes Received:
    16
    Trophy Points:
    3
    Gender:
    Male
    Location:
    Bangor, Maine
    I thought that after the game had two updates, would be fixed for me, but no. The same problem. This time, Task Manager wouldn't even come up, and I could not Alt-Tab to another window.
     
  5. Rada Torment

    Rada Torment Community Ambassador (ES)

    Messages:
    1,439
    Likes Received:
    4,530
    Trophy Points:
    125
    Location:
    Old Sosaria
    Happening this for like two years now.

    Five tries today and five crashes :(
     
  6. Jaesun

    Jaesun Avatar

    Messages:
    2,877
    Likes Received:
    3,174
    Trophy Points:
    153
    This is also happening to me too (stuck at 98% when using the Lunar Rift). I also get the Shroud of the Avatar.exe is not responding when it happens.
     
  7. Lexie

    Lexie Bear Queen

    Messages:
    839
    Likes Received:
    2,901
    Trophy Points:
    93
    A little birdie told me last night that changing his settings from 'custom' to 'beautiful' oddly resolved the issue for him. This was after he has completed a bunch of other steps to try to resolve the issue.
    Of course, everyone has different machines and not everyone can run the game on the highest video setting. I post this information to see if it will help others - and to help us narrow down the issue. I do not know what his settings were when they were set at 'custom'

    It seems so face this problem repeatedly while others including myself never see it once :(
    I hope to get this fixed. I know this problem is not fun to deal with.I am stickying this thread as we continue to troubleshoot this.

    @FXguy
     
    FruityTooty, Spryone and Jaesun like this.
  8. Stryker Sparhawk

    Stryker Sparhawk Avatar

    Messages:
    2,038
    Likes Received:
    4,617
    Trophy Points:
    153
    Gender:
    Male
    Location:
    Peaks of White Hart
    This is continuing to thwart us. Am on 'Fastest' settings. Trying beautiful.
     
  9. Alley Oop

    Alley Oop Bug Brigade – Bug Hunter

    Messages:
    8,159
    Likes Received:
    13,246
    Trophy Points:
    153
  10. Stryker Sparhawk

    Stryker Sparhawk Avatar

    Messages:
    2,038
    Likes Received:
    4,617
    Trophy Points:
    153
    Gender:
    Male
    Location:
    Peaks of White Hart
    Alley Oop likes this.
  11. Lexie

    Lexie Bear Queen

    Messages:
    839
    Likes Received:
    2,901
    Trophy Points:
    93
    So this worked for you? Simply switching from fastest to beautiful?
    Anyone else have luck with this trick out there?
     
  12. Stryker Sparhawk

    Stryker Sparhawk Avatar

    Messages:
    2,038
    Likes Received:
    4,617
    Trophy Points:
    153
    Gender:
    Male
    Location:
    Peaks of White Hart
    I was stuck three time about 7:35 to 7:50 pm last night loading into OH and each time it got stuck at 98% Equpping Avatars. Had rebooted between each time. Even loaded to the Overworld and tried to enter, but still stuck.

    Then saw your note about switching graphic options and it went through
     
  13. Elwyn

    Elwyn Avatar

    Messages:
    3,392
    Likes Received:
    4,496
    Trophy Points:
    153
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, TX
    As far as I can tell, it's random. I can have trouble getting in (I am right now with 760!), and sometimes it's just fine. Changing video settings is probably just a red herring. I normally run on Fastest. Or maybe it's some single piece of deco or player gear causing the problem.

    Of interest is that it seems to behave like I successfully entered the zone. If I get back on fast enough, I can get the "Log out/Resume" dialog.

    EDIT: ...and like I said, it's random. I did a Start on World Map and pow, I got right back in, no change to video settings. I think the time it takes to change video settings may be enough to have something time out, fixing the problem.
     
    Last edited: Apr 5, 2018
  14. Jaesun

    Jaesun Avatar

    Messages:
    2,877
    Likes Received:
    3,174
    Trophy Points:
    153
    I have had various good luck entering Owls Head by entering the town from the overland map (taking the boat to Hidden Vale from Brittian). Also tried Binding to Owls Head (because I can craft Recall Scrolls now) and Recall has so far been working for me as well. I do not have a good video card so I can’t try the Beautiful option, as I have most everything turned off. Maybe some of these tips might help?
     
  15. Lexie

    Lexie Bear Queen

    Messages:
    839
    Likes Received:
    2,901
    Trophy Points:
    93
    It could be a red herring. I did know some people can get in if they try again (without changing anything) but if it works for some, it may be worth mentioning.
    It may not even be a 'change to beautiful' thing but perhaps just a change in settings alone. I'm not convinced it is it either, however. The only people who seem to have this are using 8G video cards.
     
  16. Elwyn

    Elwyn Avatar

    Messages:
    3,392
    Likes Received:
    4,496
    Trophy Points:
    153
    Gender:
    Male
    Location:
    San Antonio, TX
    8G as in RAM?

    OS: Windows 7 Service Pack 1 (6.1.7601) 64bit
    CPU: Intel(R) Core(TM) i5-2400 CPU @ 3.10GHz (4) System RAM: 12245
    GPU: NVIDIA GeForce GT 1030 GPU RAM: 1970
    SotA.Win.64.760.Date.04.04.18
     
  17. Morphee

    Morphee Avatar

    Messages:
    26
    Likes Received:
    7
    Trophy Points:
    3
    Same problem access blocks at 98%. Works sometimes 1x out of 10 (if I am lucky)
    OS: Windows 10 ; 64bit
    CPU Intel(R) i7-6700 @3.4GHz
    GPU NVIDIA GeForce GTX 1070
     
  18. FruityTooty

    FruityTooty Avatar

    Messages:
    6
    Likes Received:
    4
    Trophy Points:
    3
    This worked for me. I had my settings maxed and reduced it to beautiful with no shadows.

    EDIT: System Specs:

    Operating System: Windows 10 Pro 64-bit (10.0, Build 16299)
    Processor: Intel(R) Core(TM) i7-4770K CPU @ 3.50GHz (8 CPUs), ~3.5GHz
    Memory: 32768MB RAM
    DirectX Version: DirectX 12
    GPU: NVIDIA GeForce GTX 780, 3029 MB
    Sound Card: ASUS Xonar Essence STX Audio Device
     
    Last edited: Apr 8, 2018
    Lexie likes this.
  19. Davelington

    Davelington Avatar

    Messages:
    19
    Likes Received:
    26
    Trophy Points:
    3
    I'm stuck at 98% regardless of settings. Can't play at all :(

    Operating System: Mac OS 11.6
    Processor: 2 x 2.4 GHz 6-Core Intel Xeon
    Memory: 48 GB 1333 MHz DDR3 ECC
    GPU: NVIDIA GeForce GTX 780 3071 MB
     
  20. Davelington

    Davelington Avatar

    Messages:
    19
    Likes Received:
    26
    Trophy Points:
    3
    Is anything being done about this?